3 начина за оптимизация на HR отдела

1. Знаете ли, че Google нарича отдела си по човешки ресурси “people operations” (POP), което в буквален превод значи “човешки операции”. Той е различен от нормалното HR по това, че използва подход, базиран на събрана информация за служителите, която се използва за по-доброто разбиране на нуждите им.

personal-network-onlineНеслучайно Гугъл няколко поредни години е награждаван като компанията, която предоставя най-добрите условия за работа. Иновативният подход цели задържането на служители, предлагайки им това, което ги мотивира. Когато става дума за хората ти, нищо не трябва да се оставя на случайността. Докато HR се занимава със стандартни проучвания за удовлетвореност на служителите и оценка на работата им, POP анализира данни и може точно да идентифицира проблеми, водещи до демотивация и липса на ангажираност.

2. В една малка компания с малък отдел по човешки ресурси често се налага HR специалистите да изпълняват няколко роли едновременно, занимавайки се с набиране на кадри, насочването им към правилната позиция във фирмата, събиране на счетоводна документация и т.н. За да се улесни всичко това, част от тези процеси може да се автоматизира, което значи да се инвестира в качествен софтуер, който ще е от полза и на компанията, защото ще съкрати времето за изпълнение на определени задачи.

3. В сферата на човешките ресурси съществува т. нар. модел за бизнес партньорство. При него на HR специалистите се гледа като на бизнес партньори, които работят рамо до рамо с ръководството на компанията, за разработването на HR модел, които да отговаря на корпоративната мисия.

Google+ Comments

One thought on “3 начина за оптимизация на HR отдела

  1. Mars-9878 July 10, 2015 at 2:48 pm

    Интересно, това за POP не го знаех, но доста ми допада като идея 🙂

Leave a Reply

Name *
Email *
Website