Франчайзинг – да или не

Разбираемо е защо много собственици на бизнес избират франчайзинга като евтин начин да го разширят. Възможността името на бранда ти да се разпространи в стотици градове без ти лично да влагаш средства е примамлива. Франчайзополучателите са тези, които инвестират в новото начинание и плащат цената за вашето разширяване. Също така те са доста по-мотивирани от обикновени служители, защото влагат собствен капитал.

franchisingА дали бизнесът ви става за франчайзинг? Доколко е уникален бизнес моделът ви и има ли основа за диференциация? Той трябва да е дотолкова самостоятелен, че да не изисква личната ви намеса. Но може би най-важното в случая е да е достатъчно привлекателен за франчайзополучателите, т.е. да може да им гарантира възвращаемост на инвестициите след като ви платят възнаграждение.

Като един франчайзодател имате пълното право да диктувате условията, тъй като вие сте страната, която предоставя “know-how”. Но като такъв, трябва и да внимавате да не пострада марката ви. Затова трябва да я защитите със съответните стандарти за качество както на продукта, така и на обслужването. Добре написаните наръчници и тренировъчни програми ще допринесат за успеха на марката ви. Уредете правната страна с помощта на добър адвокат, който да не оставя скрити вратички. Договорът за франчайзинг трябва да е максимално добре съставен.

Ако франчайзополучателите развиват успешен бизнес с вашата марка на него, ще започнете да продавате франчайзи без да трябва да правите нещо специфично. Хората сами ще идват при вас, но първо трябва да си изградите добро име, за да има с какво да привлечете първоначалните франчайзинг инвеститори.

Франчайзинг – да или не
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website