Как да преценим дали един уеб дизайн изглежда добре?

web-designКак дизайнерите знаят кой шрифт да използват, кои цветове си пасват един на друг и как да накарат хората да се въодушевят само при вида на някой банер? Не може да кажем, че дизайнерството е точна наука, а по-скоро се основава на усет и следене на тенденциите. Ето някой важни моменти, за които дизайнерите следят, докато творят.

Има ли дизайнът композиционен център? Нарочете го още основен фокус или ключов акцент. Това може да бъде графика, изображение, заглавие или нещо друго, което моментално да привлече вниманието. Не възможно, а е и излишно, да се наблегне на всяка част от дизайна, затова фокуса се поставя върху най-важната – тя ще се отличава най-много на пръв поглед.

Накъде да тече визуалния поток? След като сте забелязали основния фокус, дизайнът трябва да ви подсказва накъде да погледнете, т.е. да навигира погледа ви към следващия елемент. Тук говорим за йерархия, която показва на зрителя къде да погледне първо и къде след това – дали надолу, настрани, към друга секция и т.н. При един добър дизайн това трябва да може да става по естествен начин. Ако не се случи, то тогава може би има твърде много ключови акценти, няма йерархия или дизайнът е прекалено хаотичен.

Има ли баланс? Тук е важно, когато зрителя види дизайна, да не му изглежда като изкривена картина на стената, която иска да изправи. Така ще се отклони вниманието му от посланието, което дизайнът трябва да носи. Симетрията много допринася за това. Тогава елементите от всички страни на централния акцент са балансирани, това важи особено за логата. Човешкият мозък обича симетрията, намира я за естетически привлекателна.

Дали шрифтовете си подхождат? Това колко добре изглеждат шрифтовете един до друг определя и цялостната атрактивност на дизайна. Да се научиш как да ги хармонизираш си е трудна задача, която отчасти се дължи на типография, отчасти на усет, интуиция, лична преценка и практика.

Четлив ли е текста? Нечетливият текст може да обезсмисли посланието, заложено в дизайна. Проблемите тук могат да бъдат с размера на шрифта, стила, цвета или контраста му с фона. Ако текстът е дълъг, по-добре да се въздържаме от шрифт с много завъртулки – последният може би би бил по-подходящо като заглавие.

Ако вие си търсите някой добър уеб дизайнер, когото да наемете във фирмата ви, но не разбирате от дизайн, изброените точки биха ви били полезни да направите правилния избор.

Как да преценим дали един уеб дизайн изглежда добре?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website