Как да разпознаем добрия шеф?

best-bossХората с по-дълъг професионален опит са попадали и на добри, и на те толкова добри шефове. Има ли начини да преценим какъв ще бъде шефът ни още на интервюто за работа? То, както знаем, е двустранен процес, при който всяка една от страните разбира дали отсрещната е подходяща за него.

Шефове, които говорят от първо лице, единствено число, за да опишат успеха, трябва да се избягват на всяка цена. Тези, които използват местоимението “ти” в негативен контекст, нямат желание да бъдат ментори. Ако пък шефът използва “ние” за описване на предизвикателствата, пред които може да се изправи екипът, най-вероятно ще прехвърли и вината върху него.

Ако по време на интервюто бъдещият ви шеф не внимава, а само с периферното си зрение ви обръща внимание, е малко вероятно да ви помогне да развиете кариерата си. Лош знак е и ако ви задава твърде лични въпроси. Границата на допустимото тук е много тънка – може просто да се опитва да разбере доколко ангажиран/а сте в личния си живот с въпроси за семейния статус и децата. Когато отиде твърде далеч обаче, ще го усетите по неудобството, което изпитвате.

За да прецените по-добре бъдещия си шеф, може да го попитате за професионалния му опит и от колко години работи на тази длъжност. Така ще разберете колко компетентен е и дали има изграден управленски стил, както и на какво евентуално може да ви научи.

И тук, както при повечето неща в живота, няма универсален отговор на въпроса дали ще попаднете на добър шеф. Може да следите за тези знаци, за да си помогнете в избора, но и вярвайте на личната си преценка при общуване с него.

Как да разпознаем добрия шеф?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website