Как да се издигнеш? Урок от Джак Уелч

Ако не знаете кой е Джак Уелч, то това е бившият изпълнителен директор на General Electric, автор на книги на бизнес тематика и химичен инженер. По времето, когато е управлявал GE, стойността на компанията се е повишила с 4000%.

При издигането в една организация Джак Уелч съветва да се наблегне на два основни фактора. Първият е да показваш по-добри резултати от тези, които са ти зададени. Това няма как да не остане незабелязано от шефа ти и той ще знае, че винаги може да разчита на теб. Отличното ти представяне трябва да е постоянно, а поведението ти да казва, че си сериозен в работата си.

jack-welchДругият фактор, който те прави годен за повишение, е да направиш шефа си по-умен, т.е. да му предоставиш полезна информация, която не знае. Това значи, че когато ти дадат да свършиш някоя задача, ти не само я изпълняваш блестящо, но и правиш нещо допълнително, сам разширяваш отговорностите си, за да докажеш, че имаш добър поглед над цялостната картинка. Ако покажеш, че разбираш къде се намира компанията на фона на останалите играчи в бранша, може да накараш шефа си да си зададе въпроси, които преди не са му хрумвали. В този ден той ще научи нещо от теб, а и ще запомни какво си му казал. Така ще направиш добро впечатление и повишението няма да закъснее.

Тези неща Джак Уелч ги казва от опит. Той е работил в General Electric 41 години, 20 от които като изпълнителен директор, а е започнал като обикновен инженер. При него тази схема е проработила, така че защо да не проработи и при вас?

Как да се издигнеш? Урок от Джак Уелч
Rate this post

Google+ Comments

2 thoughts on “Как да се издигнеш? Урок от Джак Уелч

  1. Удмур I October 20, 2015 at 10:30 am

    Добри съвети като цяло. Направи ми впечатление обаче последния абзац. Джак Уелч действително е работил 20 години като обикновен инженер и още толкова като изпълнителен директор. Простата равносметка показва, че 20 години се е трудил и се е доказвал като ценен кадър, за да достигне ръководна позиция накрая. Мисля, че това е стойностен урок в контекста на цялата статия – т.е. трябва да градиш името си, а не да искаш за 2-3 години вече да си на върха, едва 27-годишен да караш скъпа кола и т.н. Истински амбициозните и умни хора имат дългосрочен поглед върху нещата, реална преценка за ситуацията и са умерени в желанията си. Освен това работят с постоянство.

    • MagRaeva November 4, 2015 at 7:43 am

      Всъщност той преди да стане изпълнителен директор е бил и генерален мениджър, а след това и вицепрезидент. Не е скочил веднага на най-ръководната длъжност. Но да, бил към 40 годишна възраст, когато е започнал да се издига, дотогава доста добре е познавал бранша, в който работи, и е успял да направи нещо с тези си знания.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website