Какво да не забравят начинаещите предприемачи

Не забравяйте да защитите интелектуалната си собственост! Добрата идея е нещо прекрасно, но я патентовайте колкото се може по-скоро. Ако не го направите, рискувате тя да бъде открадната и някой друг да се възползва от нея. Без патент пропускате възможности за финансиране, привличане на инвеститори или изгодна оферта за изкупуване на патента ви.

Често срещана грешка на предприемачите е в стремежа си да осигурят приходи по-бързо, да пропуснат фазата с патентоването, а един патент сам по себе си носи стойност. Един предприемач трябва да мисли в дългосрочен план. При оценка на новосъздаден бизнес рисковите капиталисти са по-склонни да инвестират в дадена компания, ако тя има издаден патент за иновативна идея.

patent_searchНамерете добър адвокат по патентно право още на стартовата фаза. Той ще знае какво точно е нужно и каква е цялата процедура. Няма смисъл да гадаете и да се опитвате сам да подготвите документите. Ако целият ви бизнес се крепи на този патент, това трябва да ви е първия приоритет. Добре съставено заявление за патен без липсващи пунктове, написано разбираемо и коректно, ви приближава една стъпка по-близо до така нужния патент.

Най-добре е да подадете заявление за международен патент, който ви защитава във всички държави, подписали Договора за патентно коопериране. С една единствена заявка получавате патент за 150 държави и региони. Това значително ще оскъпи разходите по придобиване на патент, но ще си ги възвърнете веднага щом го получите и започнете реализация на идеята си.

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website