Какво е “ребрандиране” и защо е толкова важно?

Вчера pepsi_rebrandразговарях с майката на мой познат. Жената е на възраст между 55 и 60 години, по професия медицинска сестра. Интелигентна е, не мога да кажа, че не е, но останах изумена, когато ме попита какво означава “ребрандиране”. Темата тръгна от факта, че някои магазини на Germanos не са ребрандирани с визията на Telenor все още…

Обясних на жената, че въпросният термин идва от думата “бранд”, което на английски език означава “марка”. Брандирането е съвкупността от всички знаци, които отличават една марка от друга. На първо място това е конкретното лого, което трябва да е уникално и дори патентовано. Може да има уникален цвят, шрифт или изображение. apple-logosСлед като веднъж е разработено, логото се използва в сайта на компанията, при всички нейни реклами кампании, било то дигитални, или не. Тенденцията е в течение на времето и набиране на популярност на марката логото й все повече да се опростява (както се вижда и в изображенията).

Всеки бранд изгражда своя собствена визия, която се стреми да наложи сред потребителите, както и идея, зад която застава. Брандът е съвкупността от всички онези неща, които ви карат да разпознавате една фирма сред конкурентите й на пазара и да й се доверявате повече. Брандът изгражда лоялния клиенти, Rebrand-shell_logo_1948които сами започват да рекламират даден продукт, услуга или фирма като цяло. Наложените брандове имат и финансово изражение, защото стоките и услугите им са по-познати, търсени, а оттам и с по-висока цена. Договор за франчайз и известна фирма също е по-скъп и това е съвсем логично.. Списание Forbes дори прави класация всяка година на 100-те най скъпи бранда в света.

Защо се налага ребрандирането?

Брандирането е визуално изкуство. И както всяко визуално изкуство има течения и тенденции, които следва. Ако изостанете от тях, това създава илюзията, че самата ви фирма изостава като цяло от случващото се на пазара. А никой не желае да го възприемат като изоставащ.

Ребрандирането също така действа освежаващо и създава шум около вас и вашата марка, прави ви по-модерни. Към него обаче се подхожда с изключително внимание и старание, защото е скъп процес и с него се занимават специалисти в бранша. Прието е компаниите да предприемат стъпки по ребрандирането си горе-долу веднъж на 7 години именно заради мащабните финансови инвестиции не необходимия човекокапитал.

Какво е “ребрандиране” и защо е толкова важно?
Rate this post

Google+ Comments

One thought on “Какво е “ребрандиране” и защо е толкова важно?

  1. Марто June 18, 2015 at 8:52 am

    Всеки път, като се сетя кво е било първото лого на Apple и ме напушва смях :D:D:D

Leave a Reply

Name *
Email *
Website