Кога ви е нужна консултация със специалист по човешки ресурси?

Притежавате ли собствен малък или среден бизнес? Или може би само ръководите такъв? Или сте мениджър на отговорна позиция?

В която и от тези категории да попадате (а и други подобни), съветвам ви, когато имате нужда от помощ за фирмата си, да се допитвате до специалисти – адвокати, здравни работници, консултанти по евро проекти, маркетолози, социолози и т.н.

В днешния си текст обаче ще ви споделя защо е нужно да ползвате помощта на специалист или агенция по човешки ресурси.

Специалистът по подбор на персонала някак си остава недооценен в България. Разбира се, че има фирми, които са изключения, но те са по-големите и финансово стабилни, които могат да наемат такъв служител на постоянен договор. Кога една малка фирма се нуждае от услугите на подобна личност? Когато има нужда от освежавана на колектива и когато си търси човек за важна позиция.

В първия случай е важно да се подберат хора, които могат да работят в екип и които да се допълват един друг. Доказано е, че за всяка компания е полезно, когато има малко текучество. Така идват нови и мотивирани служители, които действат мотивиращо и на другите. Разнообразяват средата и пораждат позитивни емоции. Обратно, ако държите едни и същи хора при вас от 10, 15 или повече години, те се изчерпват. Губят стимул за работи и възприемат всичко, което им се дава като даденост. Разбира се, важно е да не губите и най-ценните си кадри, които спомагат за разтежа на компанията, има изградени връзки, притежават ценни знания и опит или иначе казано по Сет Годин са линчпийн. Тях се стремете да ги задържите на всяка цена!

Сега да разгледаме втория случай.

Представете си, че една фирма за търговия на едро има нужда от нов търговски директор. Този човек не трябва да е случаен, защото може както да работи за успеха на компанията, така и да я дръпне надолу. Той контактува и държи изкъсо търговските представители. Ако те не си вършат работата, няма да има клиенти, следователно няма да има поръчки и пари, които да постъпват в касата на фирмата. Не е добра алтернатива.

Ето защо е хубаво да не рискувате и да потърсите помощ. Специалистите по човешки ресурси разполагат с база данни на потенциални кандидати, а не само с постъпили при вас автобиографии от публикувана обява за работа. HR-ите освен това провеждат тестове, подробни интервюта и изграждат психологическа картина на кандидатите за работата. Могат да ви кажат дали конкретен човек ще се сработи добре с вашите колеги, а не само дали привидно притежава знанията за работата.

Все повече управители разбират колко е важно да имат надеждни хора до себе си. И за да го постигнат, не се притесняват да потърсят помощта на специалисти. Бъдете като тях!

Кога ви е нужна консултация със специалист по човешки ресурси?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website