Любопитно и полезно, преди да отидете в Англия

big_ben_landmark Здравейте, любими читатели!

Малко почивка от правописните правила. Днес решихме да продължим с интересен, любопитен и полезен факт относно добрата стара Англия, към която, за съжаление, са се запътили все повече сънародници, и то не на екскурзия или почивка, а за постоянно пребиваване.

Тези от вас, които са изучавали английски език в училище, курсове, университет, уроци или както са намерили за добре, знаят, че на английски, когато искаш да се извиниш на непознат, казваш ‘Excuse me’, това е учтивата форма, а неформалната такава е ‘sorry’. Или поне така казват учебниците.

На практика обаче нещата стоят малко по-различно: ‘Excuse me’ се употребява, когато поднасяш извинение за бъдещо свое действие, което по някакъв начин ще обезпокои отсрещната страна. Така например, ако искате да  минете с количката си за пазаруване в супермаркета и за целта непознатият отсреща трябва да ви направи път, за да го сторите, тогава англичаните използват учтивото ‘Excuse me’. Ако обаче сте бутнали някого, без да искате, т.е. вече действието е извършено, тогава се извинявате просто със ‘sorry’.

Надяваме се статията да е била полезна на всички, които са се отравили към Острова. 🙂

Любопитно и полезно, преди да отидете в Англия
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website