Маркетингът на новото време трябва да е постоянен

New-MarketingДнешните мобилните технологии революционизираха виждането ни за маркетинг. Той трябва да се провежда постоянно и то на всички нива във фирмата. Затова и всеки един служител се превръща в своеобразен маркетьор – от бранд мениджъра до телефониста в отдела за обслужване на клиенти.

Вече има толкова много точки на контакт с бранда, че компаниите имат многобройни възможности да впечатлят потребителите, но и да ги разочароват. Все още обаче има разделение между това, което купувачите искат, и онова, което фирмите им предлагат. По-малко от половината потребители намират за лесно да извършат покупка чрез мобилно устройство, а над 80% очакват търговците да продават продуктите си на една и съща цена на сайта и във физическите си обекти, което не винаги е така.

Много малко са търговците, които позволяват на купувачите да започнат да пазаруват на мобилното си устройство и да завършат покупката си в магазина. Тук става въпрос за опцията за изпращане на пратката до физически обект на продажба. Това е пропусната възможност за компанията, имайки предвид, че проучванията сочат, че потребителите биха се възползвали от нея, ако съществуваше.

Мобилните приложения и фирмените сайтове трябва да се синхронизират по такъв начин, че да подтикнат към покупка. Например, ако миналия ден сте си харесали някаква дреха, разглеждайки сайта на настолен компютър, сложили сте я в кошницата и малко преди да я поръчате сте се отказали, следващият път като влезете в апп-а на същия бранд от смартфона си, да ви се напомни какво сте искали да си купите като специално предложение за вас.

За някои компании ще бъде лесно да нагласят маркетинг и IT отдела да работят заедно, други ще трябва да инвестират малко повече в качествен персонал и оборудване, но това трябва да се направи, за да не се пропускат възможности, които да доведат до покупка. Нещата обаче не приключват само до извършване на продажба. Маркетингът трябва да се прилага постоянно и повсеместно, да обгрижва и задоволява.

Това, което за потребителите се изразява само в един клик, е резултат от много усилия от страна на фирмите. Колкото маркетингът да се свързва с това да бъдеш забелязан и разпознаван, толкова голяма част от работата му не се вижда, а и не представлява интерес за купувачите. Те виждат само крайния резултат, който трябва да е безупречен.

Днешните потребители искат да бъдат запомнени. Те следват модата, съчетават дрехи с обувки и аксесоари, демонстрират статус, обновяват гардероба си всеки сезон и не могат да спрат да купуват. Ето тази възможност не трябва да се пропуска, а за компаниите остава да измислят стратегията си така, че да бъдат предпочетени пред останалите при задоволяване на дадена потребност.

Маркетингът на новото време трябва да е постоянен
Rate this post

Google+ Comments

2 thoughts on “Маркетингът на новото време трябва да е постоянен

  1. a4o June 18, 2015 at 1:49 pm

    Хубаво сте го написали, но много български фирми все още не са се усетили накъде духа вятъра. Те си карат по старому, както си знаят.

  2. Minotavar_XXX June 22, 2015 at 1:40 pm

    Ако ставаше само с искане, всички да са го направили до сега. Ама за подобни начинания, каквито описваш, се изисква и време, и пари и нерви.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website