Можем ли да четем няколко книги едновременно?

tumblr_lr56bs2fL31qhy6nvo1_500Всъщност аз мога. Постът ми е продиктуван от факта, че доста хора около мен ми казват, че те не могат. Доводът им е, че когато започнат една книга, трябва да я завършат. Без значение дали им харесва ли не, но някак си и не иска да оставят недочетена книгата си.

Това може и да е полезно умение, но може и да е недостатък в зависимост от гледната точка. От една страна, е показател, че не обичате да оставяте недовършени задачи и за вас е важно да приключвате всичко, което сте започнали без значение какво ще ви струва. От друга страна обаче, дали ще дочетете дадена книга или не, не е животозависещо. Защо да правите нещо, което ви е неприятно, само защото сте го започнали? Ценете повече собственото си време и нещата, в които влагате усилия. Все пак времето ви е ценно и е хубаво да го оползотворявате максимално.

В тази връзка може да се каже, че аз чета поне 5-6 книги в момента. Две от тях – активно, а на другите съм стигнала до някъде още преди месеци и съм ги оставила дотам. Най-вероятно ще ги дочета по някое време, но не защото трябва, а защото им е дошъл моментът. Вярвам, че що се отнася до книгите, те до известна степен те намират. Трябва да ги четеш в правилния момент, за да е удоволствието от тях – максимално. И ако в понастоящем не изпитвате удоволствие от някое четиво, значи моментът за него не е дошъл. Оставете го настрана, вземете нещо друго, а за първото правилния момент рано или късно ще настъпи. Нека не го пришпорваме.

Така ще можете спокойно да четете по няколко книги едновременно (ако до сега не сте опитвали).

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website