Покажи на шефа си, че си сериозен

Бъдете фокусирани, когато сте на работа, вършете си задълженията съвестно и така ще покажете на работодателя си, че сте сериозен човек. Изявете желание да разширявате знанията си, но не твърде гласно, настоятелно и на всеослушание, а чрез действия и поведение. Намерете смисъла в това, с което се занимавате, и бъдете в готовност за професионално израстване, когато ви се отдаде възможност.

IMG_6433-24Ако сте попаднали в компания, която провежда чести обучения, толкова по-добре за вас. Ще имате възможност да напредвате, а и фирмата, в която работите, иска вие да вървите напред, което е много важно. Тук получавате нещо допълнително – освен заплатата получавате и полезни знания. Знайте, че никоя фирма не провежда трейнинги, които няма да влязат в употреба на служителите й, а следователно и на самата нея, т.е. тук всеки печели.

Бъдете отборен играч и помогнете на колега, когато сте си свършили вашата работа по-рано от очакваното. Все пак сте екип, нищо че вече сте си разпределили задачите. Всеки работодател набляга на резултати и когато види, че сте готов да ги постигнете, ставате още по-ценен за компанията. По този начин показвате зрялост и лоялност към колегите си.

Не се забърквайте в клюките на офиса, бъдете над тези неща и не оставяйте някоя провокация да ви изкара извън нерви. Бъдете позитивни и не говорете лошо за никого. Когато имате един от онези дни, в които не сте в настроение, просто избягвайте контакти с останалите, за да не кажете нещо не на място. Разбира се, че ще има и неща, които не ви се нравят на работа, най-малкото някой колега, но в никакъв случай не бива да го показвате или изказвате.

В една работна среда трябва да се държите зряло, като истински професионалист. Тук няма място за детинско поведение особено ако се стремите към някой връх.

Google+ Comments

2 thoughts on “Покажи на шефа си, че си сериозен

  1. Barcelona-fan May 25, 2015 at 2:08 pm

    Добри съвети даваш, ама има фирми, в които колкото повече се стараеш, толкова повече искат от теб, пък нищо не дават в замяна. Така не става. И аз бих полагал повече усилия, ама да видя, че има защо да го правя!

    • MagRaeva June 1, 2015 at 7:40 am

      Здравей и благодаря за коментара. Личните ми впечатления са, че в много фирми се наблюдава някакъв “затворен кръг” и той е мн порочен. Идеята е, че няма да получиш нищо в замяна, ако ти самия не дадеш от себе си. Затова не може и да очакваш, че ще получиш бонус, ако не работиш по-здраво, но и работодателят не може да очаква, че ще работиш по-здраво без да те мотивира по някакъв начин. Затова казвам, че една от стратегиите в подобни ситуации е служителят да направи първата крачка. Покажи, че си сериозен, изчакай, пък да видим какво ще стане.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website