Покажи на шефа си, че си сериозен

Бъдете фокусирани, когато сте на работа, вършете си задълженията съвестно и така ще покажете на работодателя си, че сте сериозен човек. Изявете желание да разширявате знанията си, но не твърде гласно, настоятелно и на всеослушание, а чрез действия и поведение. Намерете смисъла в това, с което се занимавате, и бъдете в готовност за професионално израстване, когато ви се отдаде възможност.

IMG_6433-24Ако сте попаднали в компания, която провежда чести обучения, толкова по-добре за вас. Ще имате възможност да напредвате, а и фирмата, в която работите, иска вие да вървите напред, което е много важно. Тук получавате нещо допълнително – освен заплатата получавате и полезни знания. Знайте, че никоя фирма не провежда трейнинги, които няма да влязат в употреба на служителите й, а следователно и на самата нея, т.е. тук всеки печели.

Бъдете отборен играч и помогнете на колега, когато сте си свършили вашата работа по-рано от очакваното. Все пак сте екип, нищо че вече сте си разпределили задачите. Всеки работодател набляга на резултати и когато види, че сте готов да ги постигнете, ставате още по-ценен за компанията. По този начин показвате зрялост и лоялност към колегите си.

Не се забърквайте в клюките на офиса, бъдете над тези неща и не оставяйте някоя провокация да ви изкара извън нерви. Бъдете позитивни и не говорете лошо за никого. Когато имате един от онези дни, в които не сте в настроение, просто избягвайте контакти с останалите, за да не кажете нещо не на място. Разбира се, че ще има и неща, които не ви се нравят на работа, най-малкото някой колега, но в никакъв случай не бива да го показвате или изказвате.

В една работна среда трябва да се държите зряло, като истински професионалист. Тук няма място за детинско поведение особено ако се стремите към някой връх.

Покажи на шефа си, че си сериозен
Rate this post

Google+ Comments

2 thoughts on “Покажи на шефа си, че си сериозен

  1. Barcelona-fan May 25, 2015 at 2:08 pm

    Добри съвети даваш, ама има фирми, в които колкото повече се стараеш, толкова повече искат от теб, пък нищо не дават в замяна. Така не става. И аз бих полагал повече усилия, ама да видя, че има защо да го правя!

    • MagRaeva June 1, 2015 at 7:40 am

      Здравей и благодаря за коментара. Личните ми впечатления са, че в много фирми се наблюдава някакъв “затворен кръг” и той е мн порочен. Идеята е, че няма да получиш нищо в замяна, ако ти самия не дадеш от себе си. Затова не може и да очакваш, че ще получиш бонус, ако не работиш по-здраво, но и работодателят не може да очаква, че ще работиш по-здраво без да те мотивира по някакъв начин. Затова казвам, че една от стратегиите в подобни ситуации е служителят да направи първата крачка. Покажи, че си сериозен, изчакай, пък да видим какво ще стане.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website