Търсете първоизточника

Знаете, че живеем в постоянен информационен поток, нали? Около нас се завъртат непрестанни урагани от данни, статистики, новини, важни и не толкова важни съобщения и т.н. Аз лично се чудя понякога на какво и на коя да вярвам от всичките версии, които ми се предоставят по една и съща тема.

about_the_authorАко има един съвет, който да дам на хората като мен, то той ще е следният: търсете първоизточника. Преразказването винаги е несигурно и къде волно, къде неволно историята може да бъде променена и дори изопачена.

Ако четете за нечие изказване било то на политик или друга публична личност, препоръчвам ви да видите видео от конкретната случка. Така ще можете да проследите контекста, в който е направено посоченото изказване, както и да анализирате невербалната комуникация, която протича.

Ако работите с фирмени данни, документи и цифри, може би не е зле най-напред да направите бърза сверка с оригиналите преди да започнете да обработвате вторичната информация. Подобни действия могат както да ви забавят, но също и така да ви дадат преднина, ако се окаже, че откриете несъответствия.

Търсете автора! В онлайн пространството е трудно да стигнете до конкретния автор на даден текст, но в новинарските сайтове се посочва поне информационната агенция от която е заета информацията. Най-често това са БГНЕС, Фокус и Пик. БТА между другото се ползва с малко повече авторитет, защото е държавна, а не частна. Анонимността не е за предпочитане и винаги е съмнителна.

Когато говорите и за дадена книга, филм, блог или каквото и да е друго, също не е зле от първо лице да знаете за какво точно става дума

Търсете първоизточника
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website