Успешният формат “Гласът на България”

glasanabgДнес няма да ви занимавам с икономически термини и бизнес тематика, а ще си поговорим за музика и по-специално за нашумялото ТВ предаване – “Гласът на България”. Както знаете, това е вторият сезон на шоуто у нас,  а форматът му – станал хитов по цял свят, е създаден преди само три години. През февруари шоуто направи много силен старт с над 1 300 000 зрители пред екраните за неговият първи епизод, но все пак не успя да спечели първо място у нас по рейтинг – убедително го водеше турският сериал “Огледален свят”, отново по бТВ. През март обаче, съдейки по рейтингите, “Гласът на България” вече е най-гледаното предаване у нас с повече от 48% дял. На какво се дължи успехът на предаването?

Аз също съм сред верните му фенове и според мен вторият му сезон у нас е дори още  по-добър. Лично на мен ми допада повече журито, а участниците отново са изключително талантливи. Едно от нещата, които правят формата революционен е това, че кастингите са слепи и журито оценя участниците единствено по техните певчески умения и звучене, без значение каква е визията им и присъствието им на сцена. Другата разлики с по-старите формати като Мюзик Айдъл и Х Фактор е, че вместо съдии, звездите, които участват в шоуто стават ментори, тренират певците и си ги разпределят в отбори.

Може би всички помним Стелияна Христова от първото издание на шоуто и нейният не чак толкова успешен “опит за летене” след края му. За съжаление, съдбата на младият талант бе поверена на световния музикален продуцент Universal Music, която въпреки завидния си имидж и изпълнителите, които продуцира, се провали тотално с нашата изпълнителка. С това целта на бТВ беше Стелияна да се прочуе не само у нас, но и в чужбина, но уви, от Universal яко се изложиха. Мисля си, че предвид успехът на бандата Революция Z, ако бТВ се бяха заели да продуцират и Стелияна, щяха да я направят по-известна и слушана. Тази година обаче, нещата няма да стоят по този начин. Както обявиха от бТВ  наградата за победителят във второто издание на “Гласът на България” ще получи стипендия за най-престижния музикален университет в света – Бъркли, където са усъвършенствали таланта си някои от най-големите звезди. Мисля, че това е много по-добра награда от несигурен договор, пък било то и с един от най-влиятелните музикални продуценти, ако той не направи достатъчно за успеха на поверения му талант.

Като наблюдател на положението с авторските права у нас, радвам се, че няма да работи и с български продуценти. От миналата седмица се вихри един  скандал с мнимия защитник на авторски права Музикаутор, който заплашва компании, сред които и бТВ със съд заради неизплащане на авторски права, а всъщност се оказва, че разпределя сумите както си иска, и в крайна сметка авторите на творчеството получават жълти стотинки – както каза Данчо Караджов в свое скорошно интервю – 200лв. на член от бандата Сигнал за цяла година. Впоследствие се разбра и че претенциите им към бТВ са основателни, тъй като телевизията им е изплащала сумите по договора, подписан и непроменян от 11 години.

Но да се върна на шоуто. От вчера започнаха концертите на живо, които са третият и може би най-интересен етап от състезанието. Изпълнителите вече са познати на публиката и тя може да гласува за любимците си. Харесва ми това, че зрителите участваме в избора на Гласът на България, но все пак крайната дума при изгонването на даден участник имат менторите, като преди това поставят двамата участници с най-малко гласове на финален двубой. Хубаво е и че предаването е по-динамично и не отпада само по един изпълнител на седмица. А вие гледате ли “Гласът на България” и какво мислите за него?

Успешният формат “Гласът на България”
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website