Енергоспестяващ офис

power-saveИдеите за живот с грижа за околната среда са отдавна популярни на запад. Там ги наричат „green living”. Много хора ги прилагат в домовете си под формата на пестене на електричество и вода. Някои хора дори сами си приготвят почистващи препарати на базата на оцет, лимон или сода за хляб, които не вредят нито на човека, нито на природата. Концепцията за „зеления начин на живот“ може частично да се пренесе и в офиса.

И тъй като все повече и повече професии са свързани с работа на компютър, точно там можем да насочим опитите си за постигане на енергийна ефективност. Вече съществуват енергоспестяващи компютри, монитори и принтери. Също така може да настроите компютъра да пести енергия като заспива след определено време на неизползване. Screensaver-ите по-скоро хабят енергия, отколкото да я спестяват.

След края на работния ден не забравяйте да изключите компютъра. Според някои това го износва, но тези схващания са неоправдани. Лаптопите са по-енергоспестяващи що се отнася до офис оборудване. Периферни устройства като принтери, скенери, тонколони и други могат да се изключват от контакта, когато не се използват. Има начини да се пести хартия в офиса като например двустранното принтиране или намаляването на шрифта на документи, ако са за лично ползване. Тонер касетите също могат да се рециклират.

Тези неща на пръв поглед изглеждат маловажни, но ако в офиса има 15-20 работещи компютъра, нещата бързо придобиват друг мащаб. Тук не става дума да намалим сметката за ток, а да се отнесем със загриженост за околната среда.

Енергоспестяващ офис
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website