Спънки в екипната работа

teamwork_teamwork_AЕкипната работа е измислена, за да могат повече хора да отмятат по-голямо количество работа. Ако един от екипа не работи добре, веригата на работните отношения се скъсва и ефективността на екипа се понижава.

Какво означава това колега да не работи добре? Противно на общото мислене, че щом има проблем, значи въпросната личност се поослушва или бави проектния процес, гамата на “не работи добре” е много по-всеобхватна.  От опит ще изброя няколко неработещи добре типа, които нямат общо с клинченето от задължения изобщо.

Първият тип са колегите, които не могат да обясняват. Особено тревожно, когато такъв човек е назначен за ръководител на проект. Той може да пише отчетите си перфектно, да спазва сроковете и да се грижи за текущите дейности, но ако не може да обясни добре задачите на екипа си, забравя да спомене все нещо или пък поднася информацията на порцийки, резултатите са неразбиране от половината екип и съответно неадекватност по извършената работа, връщане на задачи за преправяне или други неприятни.

Вторият тип е неадаптивният. Този човек със сигурност може да е гениален и да отмята страхотен обем работа, но да не се разбира с колегите си, да се самоизолира от тях или да дразни с поведеннието си. Това ще доведе до отбягване на целия екип от него и работата пак няма да спори на 100%.

Третият тип е колегата със собствено мнение. Той винаги оспорва работата на другите и критикува. Той в повечето случаи ще е най-големият перфекционист, но ще трябва да разбере, че хората са различни. Проблемите около него започват, когато си позволи да е на контра с ръководителя, а след това изтъква пред шефовете грешки в работата на отделни членове от екипа.

Как да се справим с подобни колеги? Един разговор на затворени врати с Проблемния може да се окаже достатъчен. Разговор с екипа за особеностите на човека -също. Но ако говорим за патологична характеропатия, то тогава по-добре се лишете от кадъра, колкото и качествен да е той, ако въпреки талантите му работата не върви.

Спънки в екипната работа
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website