Визитка и не само…

Едни от любимите аксесоари на бизнеса са визитните картички. Те са не само средство за професионална легитимация – носят важна бизнес информация, но външният им вид ви представя със стил пред настоящи и бъдещи клиенти.  За това и разменянето им е неотменна част от запознанството. В някои страни дори се изпълнява като ритуал. Днес обаче ще обърнем внимание и на други приложения на картичката, които обзалагам се, малко хора знаят. IMG_4176

Бизнес етикетът предполага, че визитката може да се използва и като напомняне, но и да замества поздравителната картичка. Независимо какъв е бизнесът – вие сте ресторантьор, цветар, хотелиер, икономист, финансист, производител, представете си следната ситуация. Ваш бизнес партньор има празник, но отношенията ви не са толкова близки, че да му честитите фамилиарно или да избирате подарък. Вашите взаимоотношения са крайно неутрални. При това положение “големите книги” казват, че можете да изпратите бутилка вино, букет и визитната ви картичка, вмъкната между цветята. На гърба й е достатъчно да изпишете на ръка: “С благопожелания за празника” или други, също толкова семпли думи.

Визитката се използва и при поздравление за Нова година, за поднасяне на  извинения, благодарност или за обещание за поддържане на контакт. Ако спазваме етикета обаче, ще трябва да използваме френски език. Bonne Аnn?e 2015 (Честита Нова 2015-та /винаги добавяте годината/), Аvec nos excuses (С извинение) и др. изписвате в долен десен ъгъл собственоръчно.

В България точната етикеционна форма е доста слабо разпространена. Дори в бизнес средите има риск партньорите ви да се взират с недоумение към картичката и да се чудят какъв е този жест и какво искате да кажете. Затова най-добре изпишете посланието на български или следвайте традиционния модел за връзка с партньора/клиента.  Жестът с картичката обаче ще ви натрупа дивиденти и ще поласкае всеки сътрудник. А това си е обещание за дълги бизнес взаимоотношения.

Google+ Comments

Leave a Reply

Name *
Email *
Website