Защо е важно да разпознават бранда ви?

Брандът е нещото, което стои зад името на компанията, логото и слогана. Уникалното и запомнящо се бранд име допринася за изграждането на разпознаваемост на марката и дългосрочното й позициониране на пазара.

Web-saveПостигането на разпознаваемост е едно от първите неща, към които всяка стартираща компания трябва да се насочи. Преди да създадете положителен образ на марката сред целевата група, към която сте се насочили, трябва да знаете зад какво застава брандът ви, какво ще означава той. След като си изясните това, може да продължите нататък чрез изпращане на маркетинговото послание чрез различни медии. Все пак първо хората трябва да разберат за вашето съществуване, след което може да очаквате някакъв резултат.

Най-добрата позиция, на която може да се намира марката ви, е потребителите да се сещат първо за нея, когато трябва да купят нещо от дадена продуктова категория. Тогава ще имате голямо предимство пред конкурентите. По принцип по-старите марки се разпознават по-лесно, защото са на пазара от по-дълго време, но това не е задължително. Един нов бранд в наши дни много бързо може да стане “вирусен”.

Високото ниво на разпознаваемост на бранда добавя по-висока стойност към марката или т. нар. brand equity. Тя се простира отвъд физическите активи, с които разполагате. Колкото повече хора ви познават и колкото по-силна е репутацията ви, толкова по-голяма ще е цялостната стойност на бранда и потенциалната ви печалба. С изграждането на марката трябва да расте и базата ви от лоялни клиенти.

В дигиталната ера социалните мрежи добиват голямо значение за разпознаването на бранда. Хората могат да си общуват помежду си и да споделят мнения за нея, което може да наклони везната в положителна или отрицателна посока, що се отнася до компанията ви. Ето защо добрата репутация в дългосрочен план зависи и от участието на потребителите в процеса на комуникация под формата на обратна връзка.

Защо е важно да разпознават бранда ви?
Rate this post

Google+ Comments

2 thoughts on “Защо е важно да разпознават бранда ви?

 1. Мариела April 18, 2015 at 8:58 am

  Вярно е, че по-старите марки са по-познати. Вярно е, че днес благодарение на дигиталните технологии имаме повече безплатни канали, които да използваме. Обаче една стартираща фирма няма как да разполага с достатъчно голям бюджет, за да се рекламира и да се наложи веднага. В днешно време конкуренцията е прекалено голяма и силните на деня продължават да теглят конците.
  Лично на мен ми е трудно да се сетя за някой нов бранд (който да не е част от голяма и вече наложила се компания), който толкова бързо да е станал вайръл, както твърдиш.
  Малко се разпрострях, но нищо.

  • MagRaeva August 17, 2015 at 2:16 pm

   Ами за целта трябва да разшириш малко мирогледа си отвъд пределите на страната. В щатите вайръл ефекта е отдавна познато явление, а ако имаш продукт, който да те отличи, той сам започва да говори за себе си.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website